Kolej Matrikulasi Pulau Pinang//Penang Matriculation College

Assalamualaikum. Hi guys. 

Akhirnya terlaksana impian nak menulis pasal KMPP. So this is for my junior ataupun untuk mereka yang telah terpilih ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinang(KMPP). Tahniah okay ! Jujurnya, masa mohon matrik aku tak letak langsung KMPP ni. So bila dah dapat tu rasa nak pi baling je lappy sebab pehal pulak la aku dapat sedangkan aku tak mohon -___- Time tu memang sob sob sob. 

This is a little bit about matrik yang mana korang patut tahu. Mungkin dah di-update dari semasa ke semasa tapi apa yang aku tulis ini berdasarkan pengalaman sewaktu di KMPP sesi 2011/2012.

Ways of Study 

Ada 3 modul yang memang korang langsung tak boleh pilih. Benda ni memang dah ditetapkan based on your spm result. Kalau nak tukar modul boleh (but rasanya kena ada sebab yang kukuh). Setiap modul ada kelebihan masing-masing. Jadi before nak tukar ke modul lain tu, fikir banyak kali okay. Module 1 : Bio, Chemistry, Physics, Maths. Module 2 : Chemistry, Physics, Maths, Comp Sc. Module 3 : Bio, Chemistry, Maths, Sc Comp. Maths & BI & Chemistry adalah subjek wajib bagi students sains. Bila dah masuk matrik, tak boleh la nak main-main sangat. Kena fokus. Kalau tak, memang tersasar jauh la korang. Jangan nak dengar sangat orang cakap matrik ni susah. Lagi-lagi diaorg yang tak pernah pun masuk matrik, pastu sibuk nak kata macam tu. Kat mana-mana belajar pun (Sekolah/Diploma/Form6/Degree/Master/PhD) ada cabarannya. Sahut segala cabaran, jadikan kesusahan sebagai pengalaman hidup dah kurangkan mengeluh. TAPI SERIUS LA AKU CAKAP KORANG, MATRIK NI WALAUPUN KENA SERIUS TAPI ADA MASA2 NYA JUGAK KORANG AKAN SERONOK SEBAB MEMANG SERONOK PUN, HEHEHE BANYAK SEBAB UNTUK RASA SERONOK BELAJAR SEWAKTU DI MATRIK.

Update: Program Matrikulasi ada aliran Sains dan Perakaunan. Ada dua tahap program iaitu Program Satu Tahun (PST) dan Program Dua Tahun (PDT). Ini pun dah ditetapkan, nanti check surat tawaran ada tulis korang dapat program yang mana satu. Jangan sedih kalau dapat PDT. Itu tak bermakna korang lemah, lembab dalam mata pelajaran ke apa. Take it as learning process okay :)

Kelas macam mana?

Sistem matrik ni lebih kurang sama je macam kat sekolah. Tapi kami tak guna kelas/bilik darjah. We use praktikum. Nampak lah gah kat situ kan haha. Since aku dalam Module 3, so my practicum name is K4P5. Modul 1 guna H macam H1P1 & Modul 2 guna F macam F1P1. Kelas pulak kat bilik tutorial. Tapi tak sepanjang masa la kita guna bilik ni sebab ada certain time yang kena pergi dewan kuliah untuk mendengar kuliah. Kroohh kroohh -____- Untuk matrik lain, sistem nama praktikum mungkin berbeza.

Pakaian bebas ke? 

No way bebeh ! Kita ni bukan kat U tapi pra-U. Kena pakai pakaian formal sepanjang waktu pembelajaran. Mula-mula pakai tu rasa jugak la kekoknya haha. Nanti adik-adikku dapat jugak la merasai pengalaman tu -,- Ni aku bagi contoh kod pakaian dengan kawan-kawan sebagai model hahahaha. Lelaki memang berkemeja dan berseluar slack lengkap bersama tali leher dan kasut hitam bertutup. Perempuan pula (always) berbaju kurung lengkap bersama kasut bertutup.



Boys & Girls.  

So that's it serba sedikit pasal matrik. If you want to know more, leave your comment okay :D I'll try my best to reply. Sekarang nak cerita kat KMPP ni ada apa. Mungkin matrik lain tak ada. Hikhik. 

1. 

Kami ada pengarah yang cukup baik, penyayang & sporting. Sangat kagum dengan KJ. Nama beliau ialah Tuan Hj Khairi bin Jalun. Thats why panggil KJ :)
(Update: Dapat berita yang KJ dah bersara :/ Tak dapat la pelajar baru merasa lambaian daripada KJ)

2. 


Okay batak. Batak dengan kad matrik. Lawa kan? Macam matrik lain takde je haha. First week pakai memang sangat semangat pakai. Lepas tu gua gantung kat almari je haha. 

3. 


Tadaaaa ada dataran yang memang luas gilak dan aku memang sengaja nak tunjuk bangunan pentadbiran yang besar dan sejuk tu. Kat dataran ni kitaorg berkumpul, pakwemakwe dating malam-malam haha. 

4. 


Ada tasik yeayy yeayy. Kat tasik ni la pakwemakwe suka dating -.-' Tapi aku tak. Aku suka lepak dengan roomate lepas dah habis jog suka pergi sini. Bagi ikan makan. Kat tasik ni ada benda apa entah, yang panjat-panjat, ada tali gantung. 


Okay ni pun ada tau. Haha. Eksited lebih. 

5. 




Kat KMPP ada macam macam aktiviti. Sorry kay aku takde gambar untuk semua aktiviti tu. Tapi kan memang best la aktiviti yang ada kat kmpp. Tak rugi and korang boleh join sekali either nak masuk contest atau jadi penyokong atau pun korang lagi rela duduk kat bilik je. 

6. 






The best thing is dapat berkenalan dengan ramai kawan. Tak kisah la perangai dia macam mana pun. But still appreciate sebab dia dah jadi kawan kita. Ada roomate, kawan kuliah, kawan praktikum, kawan lain praktikum, kawan jumpa tepi jalan pastu jadi rapat pun ada. Hihi. Tu semua best tau <3 

Kalau dulu aku bangga sebab dapat ke KMPP dan jadi salah seorang warga KMPP. Now I'm proud to be one of the alumni. 

50 comments:

  1. Waktu dpt result masuk kmpp ni, saya survey2 la blog2 org pasal kmpp,, salah satu yg saya jumpa ni la... Ni saya dh nak habis matrik utk batch 2012/2013 tjumpa balik blog ni,, sbb tgah boring study utk final, saje2 search pasal kmpp.. hehe... Hhmm... Mmg saya dpt rasa 2 perasaan berbeza bila baca blog ni sbelum n slepas masuk kmpp ni.. huhu...sy pun xlama je lg nk jd alumni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan pernah menyesal masuk kmpp sebab kmpp mmg best :D Lepas dah jadi alumni, perasaan rindu tu makin menjadi jadi, hehehe

      Delete
    2. Saya dah jadi alumni! huhu.. memang membuak-buak rindu tuu..huhu..

      Delete
  2. salam..nak tya skit..asrama dy okay tak?satu bilik ada brapa orang eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asrma dia okay :D Satu bilik 4orang dan biliknya sangat laa besar tau .

      Delete
  3. Macam best je KMPP ni , saya akan masuk untuk batch 2013/2014 tak lama lagi . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouhh hi junior :D KMPP mmg best. Sebenarnya saya tak letak pun dlm pilihan sbb jauh tp ternyata rezeki yg Allah bagi , takdir yg telah Allah beri mmg satu nikmat yg patut disyukuri. Pengalaman kat kmpp mmg best laa :D Selamat datang ke KMPP :D

      Delete
    2. Hi jugak Junior! *lambai tgn* .. Nanti jumpa ye,, akak*rasa tua pulak* fasi utk orientasi nnt..haha

      Delete
    3. Hi senior *lambai tangan balik . Okey jumpa akak dekat sana . haha

      Delete
  4. wah excited ckit jumpa blog ni bb K4P5 haha..saya pon ex-student PMC 2012/2013 (k4P5)..mmg kmpp bes giler lah..suma serba serbi cukup..nk g jalan2 pon bila2 je janji ad fulus..g lah msk kmpp klau dpt tawaran tu..x ssh mana pon matriks ni,asal kita rajin..Proud to be KMPP-ians,x rugi n x pernah menyesal pon msk PMC ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're the second batch after us :) Hiii, im the ex-ketua praktikum, hahaha. Kmpp mmg best kan? Lecturer pun baik, tempat pun best. Aihh rindunya nak gi jog satu kmpp, bagi makan ikan kat tasik :) Yess, we are proud to be kmpp-ians !!! :D

      Delete
  5. sye akan masuk kmpp on this Monday, 27 :D tk sabar pulop

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh hi :D Selamat datang ke KMPP. Get ready to enjoy ur new experience there. Selamat belajar :D

      Delete
  6. Saya akan masuk KMPP Isnin nanti 27May. Matrikulasi ni memang tak susah ke sebenarnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firstly, tahniah sbb berjaya ke kmpp. You're one of the lucky person :D Secondly, jangan risau, benda susah pun blh jadi sng kalau kita berusaha dan niat tu penting, dtg nak bljr. For me, matriks ni senang. Dulu masa saya nak masuk sini pun takut sbb dgr byk sgt cter dari mulut orang kata matriks susah. But in the end,kita kena lah buktikan yg kita blh. Matriks lg sng dari asasi dan mmg menbantu utk ke degree (alhamdulillah, Im in UM now). So selamat dtg ke kmpp, jumpa lecturer yg best, kawan baru, pengalaman baru :D

      Delete
    2. brape pointer for the last sem??susah x nak dapat 4 flat?

      Delete
    3. Kalau rajin dan terus berusaha takkan jadi susah . Sebab kat sini laa kita nak bersungguh-sungguh. Bila dah berjaya terus je masuk degree. Alhamdulillah, pointer saya masa last sem ialah 4flat. Ramai boleh buat. So kenapa tidak kita kan? So good luck ok :) Jgn risau2. Study dgn tenang, enjoy ur studies at kmpp.

      Delete
  7. Salam , 27 mei ni saya pulok masuk kmpp nih . Hahahah . Bnyak blog dah survey dan smuanya bagi respons yg positif , macam seronok jer !! Sapa jurusan akaun kat sini ? Kita geng !! Hahaha . Nak tanya , makanan kat kafe sdap dak ? Ngeee , dan aktiviti ap eh paling best ? Student agak2 berapa ramai 1 kolej tu ? Tu ja nak tanya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam :) Selamat datang ke kmpp. Tahniah ya :D InsyaAllah, semuanya akn dipermudahkan dan segala urusan pembelajaran kat kmpp akan menjadi seronok. Nanti cari ye kawan2 baru . Kalau dulu masa saya batch 2011/2012, kafe yg makanan paling best ialah kafe B (kafe perempuan) dan harga paling murah ialah kafe A. Tapi tu dulu la. Skrg tak tau, hehehe. Aktiviti paling best, jalan2 sekitar kmpp dgn kawan-2. Walaupun buat hari2, takkan pernah bosan. Pastu setiap hari sabtu pegi pasar malam ramai2 naik bas beli nasi kerabu (Y). Byk lagi aktiviti best (mini kakom,pesta tanglung, larian,etc). Kmpp merupakan kolej yg paling rmi students nyaa. Hmm tak dpt agak laa ada bape ramai. Klu satu bilik 4 orang, ada 5 blok. Haa kira la sendiri, ehehe. Anyway, selamat berorientasi yaa :D

      Delete
    2. HEHEHE , menarik2 yang part pasar malam tu ! btw thanks for da info . ramai jgk la noh students , ishh3 , girl2 un ramai kan? hehe . GALOK dahhh, Dengar crita bilik agak besar , betol ke ?

      Delete
    3. Orang utara kaa? Hahaha. Populasi perempuan kat kmpp mmg selaluya lagi ramai dari laki. Tersangat laa ramai. Yup, biliknya besar. Ahh bestnyaa, bilik kat universiti ni kecik -,- Pastu kan kat bilik tu walaupun mua 4orang, blh je kalau org nak tido2 ramai2 sbb bilik mmg besar .

      Delete
    4. huhuhuh , dasyat2 , yaa orang utaraaa haha . KMPP major science kan ? Account students sikit ja kan ? betol dak ? sbb dok research pasal kmpp ni kbnyakannya student science. mohon jelaskan :D

      Delete
    5. Yup. Akaun ada berapa praktikum je. Sama jugak laa mcm matriks lain (selain teknikal). Bercampur dgn students sc dan acc tapi biasanya students science yg ramai. Tp tak payah risau apa-2 pun sbb nanti korang akan kawan dgn kawan dari mcm2 modul :)

      Delete
    6. Ouhh , haha , ok2 . Kemudahan di kolej everything okay ?

      Delete
    7. Me : saya jurusan akaun ! :)

      Delete
    8. Haiii , kita geng !! Jumpa kat saner okk

      Delete
    9. Okey but i cant identify u i think haha

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, enjoy reading this blog.really positive experience, comments bout KMPP. U really share your experience if not all but some to new comers.btw am trying to recall if i have bumped meeting u or not.hmm..never mind. KMPP is wonderful! students are energetic, .ready to learn. Come to KMPP!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the comment :D Haaa ni pensyarah kmpp ke ? Sbb tgk gambar but it is too blur hehehehehe.

      Delete
  10. hai sye dpt kmpp sesi 2014/2015. mcm2 perasaan ada . takut nervous . hmm overall kmpp cmne ? okay ? mcm seronok je bce2 komen hehe . fasiliti die okay x ? kmpp ni da berapa lama ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi back to u siti hajar :) Tahniah sbb dpt ke kmpp. So terima ke tak tawaran ni?

      Biasa la kalau ada mcm2 perasaan. Sama lah mcm saya. Dulu saya tak letak kmpp pun dlm pilihan. Dan tak terdetik pun kat hati saya nak masuk matriks. Apply pun just for luck je. Tapi bila dah dpt berbaur baur perasaan dia. TAKUT SEBAB ORG KATA MATRIKS SUSAH. SEDIH SBB NAK TINGGALKAN FAMILY. Tak rela pun ada sbnrnya hahahaha tapi ni semua mentaliti kita je. Kalau kita hadapai with positive way, insyaAllah semuanya akan ok :) Sebab rmi je yg kata tak suka matriks tp dpt survive. Lagi best bila dah jatuh cinta dgn matriks.

      Overall, for me laa KMP SGT LAH BEST//DAEBAK//AWESOME//AMAZING. Tak tau lah mcm mana nak describe tp mmg best. U gonna learn lot of new things, byk memori akan dikumpul, kawan baru pun ramai. KMPP ialah salah satu matriks yg tertua. But the facilities still okay. ASTAKA KITA MASIH LAGI HEBAT. LIBRARY KITA MASIH LAGI POWER. Bilik2 kat kmpp pun okay lagi. So dont worry :) DK pun ok !

      So good luck in ur journey. Bila dah masuk matriks, kena rajin. Kalau malas mmg lah susah nak survive. Kat mana2 pun kita belajar, mmg ada cabaran so try ur best to overcome the challenge. Jgn lah cpt stress. KMPP best, so tiap2 ptg nnt jalan2 pusing satu kmpp k kalau stress.

      Haa seronok la pula bila ingat balik psl KMPP. Jgn lupa join aktiviti kat sana. Pergi pasar beli nasi kerabu (Y). Outing masa weekends naik bas roller coaster (best gilerrrr). Good luck siti hajar :D

      Delete
  11. Hii..saya bakal masuk kmpp 26/5 ni..excited la dgr pasal kmpp nie..cm best je.nk tanya kasut kulit mcm mana utk perempuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KMPP memang best :D Untuk perempuan actually bebas sikit kut. Pakai je kasut asalkan bertutup. Kalau kasut kulit tu mcm lebih kurang kasut nurse pakai tp warna hitam.

      Delete
    2. Kalau bju T berkolar tu mcm mne eh?wajib ke ada?

      Delete
    3. Dalam surat ada diberitahu kena bawa ke? Kalau lelaki yela perlu baju berkolar (pakai kalau nak ke certain tempat je. biasa kami pakai je tshirt klu nak ke kafe,kedai). Kalau perempuan tak payah pun. Kalau masa minggu orientasi pulak, mostly korang pakai baju kemeja/baju kurung dan tshirt berkolar yg disediakan oleh kmpp (perempuan tshirt lengan panjang tak berkolar).

      Delete
  12. Replies
    1. Hi. I'm sorry. I cannot help u. I don't have any idea about it. I heard about it but i don't know much. Sorry.

      Delete
  13. girls all the time ke kena pakai bju kurng?

    ReplyDelete
  14. modul boleh tukar??? saya nak modul 1... i dont like about computer... huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. modul boleh tukar??? saya nak modul 1... i dont like about computer... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Syila Lala. Modul kebiasaanya tak boleh tukar sebab itu dah ditetapkan tapi boleh berbincang dengan pensyarah di sana jika ada sebab yang kuat. Saya pun tak ada la minat komputer tapi belajar Sc Comp masa matriks ni best :) Jangan risau sebab pensyarah2 semua boleh ajar dan guide nanti.

      Delete
  16. Wah wah . Mcm best je baca entry n komen2 pasal kmpp ni.
    Btw, hanis dpt kmpp jugak untuk sesi 2016/2017. Seriously mmg xmintak pon dkt p.ping ni. Tpi lepas baca entry ni, smakin bertambah keyakinan nak pergi. Thanks a lot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sebab sudi baca entri ni. Selamat menghadapi orientasi dan bergembira la belajar di kmpp :D

      Delete
  17. Assalam,,nk tanya...masa mula2 masuk kmpp nii rasa apa??nervous tak??masa mula2 belajar tuu rasa susah tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Iqbal. Ye dulu masa mula2 masuk kmpp ni memang ada rasa nervous. Tapi bila dah ada kawan, dah rasa sendiri suasana di kmpp, memang seronok sangat. Pasal belajar tuu, masing2 punya cara sendiri. Masa mula belajar tuu adala rasa susah sikit especially sc comp sbb mmg zero giler basic. Tapi semangat nak belajar tu ada ditambah pula dengan pensyarah yg memang best dan benar2 nak bantu pelajar, alhamdulillah semua dipermudahkan. Jgn risau, kita belajar mcm kat sekolah dulu je :)

      Delete
  18. Assalamualaikum abg faiz asmadi . Kalau kos akaun mcm mne eak . Bljr jgk eak fizik kimia semua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Kalau kos akaun takde kena amek subjek Kimia dan subjek2 Sains. Tapi Matematik dan BI memang wajib amek.

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Hai. Saya nak tanya sebab saya nak tukar dari module 1 to module 3. Adakah sains komputer tu senang kah? Sebab saya tak ada basic dlm sains komputer. U think sains komputer lebih senang dari fizik?

    ReplyDelete